top of page

Bilspierkennis: #1 Wat levert dat op?

In eerdere blogs hebben we geschreven over hoe en waarom het trainen van de bilspieren interessant kan zijn. Op sociale media heeft iedereen het over de bilspieren of wel de glutes. Welke bilspieren zijn er eigenlijk? Wat is het verschil tussen al deze bilspieren? En waarom is het zo zinvol om dit allemaal te weten?

Bilspiertraing|Gluteworkout|Hipthrust|Thegluteboosters
Bilspier gluteus maximus

Om te beginnen gaan we eerst antwoord geven op de laatste van deze vragen: Waarom is het zinvol om te weten wat de verschillen zijn tussen alle bilspieren?


Ons inziens is het is nuttig om te begrijpen wat de precieze functie is van de bilspieren. Dit zodat we specifiek accenten kunnen gaan leggen op de verschillende billenspieren. De meerwaarde hiervan kan zijn:

  1. Op het moment dat je traint voor vorm kan je dus op basis van de vorm meer richten op een bepaalde spier.

  2. Op het moment dat je train voor functie kan je je oefeningen specifieker maken ten aanzien van de te trainen functie.

Dit zijn natuurlijk de meest voor de hand liggende reden. Maar als we er wat dieper in duiken kunnen we we nog een aantal plussen geven aan het bewust kiezen van je oefeningen in relatie tot de functie van de verschillende spieren.


Op het moment dat je verschillende beweegpatronen afwisselt kan je een bepaalde spier of een bepaald gedeelte van de spier rust geven of juist meer belasten. Dit zodat je meer effect uit je training kunt halen.


Daarnaast is het natuurlijk ook van belang om je trainingen leuk te houden. Door meer kennis kan je meer variatie geven aan je oefeningen of zelfs jezelf uitdagen om nieuwe oefeningen te bedenken. Naast structuur (progressieve overload) is het interessant om je spieren zo nu en dan eens te verrassen met iets nieuws. Wisseling van spijs doet tenslotte eten.


In komende blogs gaan verder is op de verschillende spieren en de functies hiervan.

Bekijk onze ander blogs voor alvast wat inspiratie ten aanzien van de verschillende oefeningen.


Check natuurlijk ook even shop #debillenbouwmarkt voor de ultieme bilspiertraining tools.

5 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page