top of page

Bilspierkennis #2: m. Gluteus maximus

M. Gluteus maximus wie kent hem niet, de grote bilspier. (De 'm.' staat voor musculus de latijnse aanduiding dat het een spier betreft.) Deze spier geeft daarmee ook de meeste vorm aan je billen. Dit in tegenstelling tot nagenoeg alle dieren. Dat komt omdat wij ongeveer 3,5 miljoen jaar geleden op onze achter poten zijn gaan staan en lopen.

Gluteus maximus Hiptrust Squat Bilspiertraining
Gaan staan en lopen, de functie van de m. Gluteus maximus

Dit fenomeen heeft er voor gezorgd dat wij onze romp boven onze benen moesten gaan positioneren en onze in deze houding ons gingen voortbewegen. Daarmee hebben we ook het belangrijkste deel van de functie van de gluteus maximus te pakken. De grote bilspier zorgt er dus voor dat onze benen relatief aan het bekken naar achteren bewegen. Deze beweging kan je ook omschrijven als het strekken van de heup.


Daarnaast zijn er, naast staan en lopen, nog een aantal activiteiten in ons bestaan waarbij je de bovengenoemde relatieve beweging van het femur (bovenbeen bot) en de pelvis (bekken) maakt. Denk hierbij aan gaan staan en gaan zitten, rennen en vergeet natuurlijk onze volkssport schaatsen niet. Met name bij de snelste onder ons zowel op de grond als op het ijs, de sprinters, is er een duidelijke toename in ontwikkeling te zien van deze spier.


Dit wetende kunnen we ook gaan verklaren welke oefeningen interessant zijn voor het trainen van deze spier. De meest voordehand liggende oefeningen gerelateerd aan deze functies zijn:

  • Squat: beter bekend als gaan staan en 'net niet' zitten.

  • Deadlift: waarbij je romp boven je benen trekt.

  • Verschillende sprint- maar ook springvormen: Hierbij bewegen we onze benen op hoge snelheid naar achter om zelf explosief naar voren of omhoog te bewegen.

Wij van The Gluteboosters zijn natuurlijk groot fan van Hipthrusten. Wanneer je de hipthrustbeweging 90 graden zou draaien zie dat je ook bij deze beweging je benen onder je romp beweegt. Of terwijl je beweeg je femur weer naar achteren relatief aan de pelvis. Dit verklaard dan ook waarom deze oefening zo interessant is voor het trainen van je m. Gluteus maximus.


Met deze kennis kun je misschien nog wel meer oefeningen bedenken die een bijdrage kunnen leveren aan het trainen van de grote bilspieren. Heb je een interessante oefening en zou je daar graag meer over leren stuur ons een berichtje! Dan gaan wij kijken of we daar een leuk, leesbare en leerzame blog van kunnen maken.


Vergeet niet om even in onze shop te kijken voor de ultieme hipthruster-tool. The Glutebooster V25 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page