top of page

Gluteboosten bij kniepijn?

Anterieure kniepijn, ook wel bekent als patellofemoraal pijnsyndroom, is één van meest voorkomende vormen van kniepijn. In de medische wereld wordt er veelvuldig onderzoek gedaan naar verschillende behandelmethoden ten aanzien van deze klachten.


Zeer recent onderzoek heeft verschillende literatuur naast elkaar gelegd en concludeerde dat: een combinatie van educatie, quadriceps training, GLUTEBOOSTING en corrigeren van provocatieve handelingen de beste manier is om anterieure kniepijn te bestrijden.


Laten wij nu net alles in huis hebben het aspect GLUTEBOOSTING (bilspiertraining) te faciliteren. We gaan beginnen met een stukje "educatie" omtrent gluteboosting. In het verleden hebben we de blogs: Wat is bilspiertraining en Bilspierfuctie verbeteren! geschreven. Hierin leggen we in een notendop uit wat de meerwaarde is van het BOOSTEN van glutes in algemene zin.


Om wat specifieker op de knie in te zoomen zullen we uit deze blogs wat termen gebruiken. Lees deze dus eerst om het nog beter te kunnen begrijpen.


Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van kniepijn. Vanuit onze visie ontstaat aspecifieke kniepijn veelal door overbelasting. Overbelasting ontstaat door onderbelastbaarheid. Je kunt dit ook wel uitleggen door te stellen dat je niet sterk of stabiel genoeg bent om de handeling uit te voeren zonder dat er verschillende weefsels geïrriteerd raken. Je kunt hierbij denken aan:

  • Spieren

  • Aanhechtingen van spieren

  • Verschillende kniebanden

  • Verschillende kraakbeenstructuren in en om de knie.

Het irriteren van de verschillende weefsels kan worden verminderd door er voor te zorgen dat de knie in verschillende situaties goed uitgelijnd ofwel gestabiliseerd wordt. Maar hoe weet je nu of je je knie goed stabiliseert?


Op het moment dat je knie, of liever gezegd je been, niet goed gestabiliseerd wordt zoeken je gewrichten de weg van minste weerstand.

Je zakt dus letterlijk weg. Dit noemen we ook wel kneeing-in, je knie zakt naar binnen ten opzichte van je enkel en je heup. Op rechter foto zien een voorbeeld van het kneeing-in fenomeen.


Je kunt je voorstellen dat wanneer dit heel vaak of met veel kracht gebeurt, dat er krachten rond je knie ontstaan die er voor zorgen dat de eerder genoemde weefsels geïrriteerd raken. Bij het naar binnen zakken van je knie draait je bovenbeen vanuit de heup naar binnen. Deze beweging noemen we endorotatie. Onwillekeurige endorotatie kunnen we onder andere toeschrijven aan zwakte van de GLUTES's. De bilspieren zorgen namelijk voor exorotatie, de tegengestelde beweging van endorotatie. Dit verklaard waarom GLUTEBOOSTEN kan bijdragen aan het verminderen van knie pijn.


Wil jij ook starten met GLUTEBOOSTEN? Kijk eens in de shop voor onze GLUTEBOOSTER en GLUTEBOOSTERLOOPS.


Volgende week gaan we uitleggen hoe je kan opbouwen met de oefeningen. Houdt dus onze kanalen in de gaten.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page