top of page

Wat is bilspiertraining?

Bilspiertraining is simpelweg het trainen van de bilspieren namelijk de m. Gluteus maximus, de m. Gluteus medius en de m. Gluteus minimus kortweg ook wel samen genoemd: de Glutei. Dit zijn de Latijnse benamingen van de 3 belangrijkste bilspieren.

Voordat je je billen kunt gaan trainen is het belangrijk om te begrijpen wat eigenlijk de functie is van de bilspieren. De bilspieren hebben verschillende functies ten aanzien van bewegen en stabiliseren van de bovenbenen en het bekken. Ze kunnen dit doen doordat spieren ontspringen en aanhechten op het bekken en het bovenbeen.


Bij de volgende bewegingen spelen de glutei een rol:

1. Strekken van de heup ook wel retroflexie van de heup.


2. Naar buiten draaien van het been ook wel exorotatie van de heup.


3. Achterover kantelen van het bekken of bol maken/flexie van de onderrug.


De stabilisatie of het gecontroleerd tegen gaan van een contrabeweging:

Eigenlijk is dat het voorkomen van de bewegingen in tegengestelde richting. In het artikelen “Trainen voor mooi billen” en "Bilspierfunctie verbeteren!" zullen we hier uitgebreider op terug komen.


Een simpele stelling om de vraag “Wat is bilspiertraining” te beantwoorden is: De bewegingen met voldoende weerstand uitvoeren en of stabiliseren zodat er een overload plaats vindt. Over het belang van een overload creëren komen we op terug in het artikel over “Training, wat houdt het eingelijk in

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page