top of page

Bilspierfuntie verbeteren!


Functie verbeteren is een complex onderwerp. Bij functie kunnen we namelijk kijken naar de functie van de bilspieren zoals beschreven in de blog "wat is bilspiertraining", dit is interessant wanneer je bijvoorbeeld fysieke klachten ervaart. Deze klachten hoef je niet alleen te zoeken in de je bil regio maar ook in de daaraan grenzende structuren. Denk hierbij aan lage rugklachten en heupklachten, dit is eigenlijk ook wel logisch als je kijkt naar de eerder beschreven functies van de bilspier. Daarnaast is er bij knie- en enkelklachten een belangrijke reden om de bilspieren te trainen. Het uitdraaien van de heup heeft namelijk een centrale rol in het uitlijnen van je knie- en enkelgewricht. Wanneer dit niet adequaat gebeurt spreken we over  het "kneëing-in" fenomeen. X-benen wat toch best veel, met name, vrouwen hebben is ook een vorm van dit fenomeen en kan worden verminderd door de bilspieren sterker te maken of ze beter te laten functioneren.


Daarnaast hebben we nog een aantal prestatie functies waarbij de bilspieren een essentiële rol hebben. Denk hierbij aan rennen, sprinten en springen. Bij rennen of hardlopen is zeker de stabiliserende rol van de bilspieren rond de heup en knie gewrichten van belang. Ook hier zien we bij een inadequate functie kneëing-in optreden. Daarnaast zal wanneer de bilspieren niet sterk genoeg zijn ook de "trendelenburg" optreden. Dit is het doorzakken van de heup met name tijdens de landing op het been. Hardlopen is eigenlijk ook gewoon springen van het ene op het andere been. 


Ben je geïnteresseerd in het verbeteren van de bilspierfuncties? Dan zou je kunnen beginnen door het activeren van je bilspieren. In eerste instantie zal met een relatief lage weerstand er al veel verbetering optreden. Aangezien je langdurig gebruik wil maken van deze functie zal je trainingsvolume ook groot moeten zijn. Dus veel sets en veel herhalingen. Dit betekend automatisch dat je het gewicht relatief laag moet houden. Let wel op dat je het wel voelt op de plekken waar je het wilt voelen. Hier komt ons sleutelwoord kwaliteit weer om de hoek kijken. 


Naar mate de krachten groter worden zoals bij sprinten en springen kunnen we een positieve noot plaatsen bij onze billen en de training hiervan. Wil je harder kunnen sprinten en hoger kunnen springen dan is er geen betere weg dan het trainen van deze spiergroep. Kijk maar eens naar alle toppers bij het sprinten want zowel in de atletiek als op de schaatsbaan hebben ze allemaal een fantastisch achterwerk! 


Wil jij dit ook? Dan komt er naast zwaar trainen van de bilspieren ook nog een stuk snelheid van bewegen bij kijken. Op het moment dat je heel sterk bent wil dat niet automatisch betekenen dat je ook heel snel bent of hoog kunt springen. Soms is het tegendeel zelfs waar. Als je genoeg kracht hebt zal je moeten gaan oefenen om al deze kracht efficiënt in snelheid om te kunnen gaan zetten. 

Hoe dit te doen zullen we in later artikel op terug komen. Wellicht kan je hier al voldoende inspiratie uit halen voor je volgende of eerste training. Voor de benodigde tool kun je terecht in #debillenbouwmarkt 

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page